Irish Prison Services, Head Quarters Building, Longford

Irish Prison Services, Head Quarters Building, Longford

Description:

The IPS HQ Longford, was constructed on a design and build basis as part of the Governments decentralisation programme. The new HQ is a naturally ventilated office building, which utilises orientation and site characteristics to best advantage. The building is three storeys of offices to OPW space standards, over a ground floor of ancillary facilities. There is a four story glazed atrium the full length of the building. This space is part of the environmental strategy acting as a thermal buffer in cold weather and an aid to natural ventilation in warm conditions.
The structure of the building is steel frame on piled foundations with precast prefinished exposed soffit floor slabs and staircases. The external finishes to the building include glazed curtain walling, stone cladding, terracotta rain screen and a standing seam aluminium roof system. The 100m long four storey atrium is clad in frameless planar glazing system.
The interior fit out is to the highest standard and incorporates raised access floors and demountable patent glazed office partition systems in order to allow future flexibility of office space layout. The building also incorporates an extensive high end mechanical and electrical services installation along with two glass shaft less lifts.
The building has been designed to be naturally ventilated in all the office areas with mechanical ventilation provided in ancillary areas such as canteen, kitchen, toilets and air conditioning is used only in areas where it could not be avoided e.g. the Server Room, meeting rooms, etc. A comprehensive computer simulation (Dynamic Thermal and CFD) of the building was carried out to ensure that the required natural ventilation strategy and necessary solar shading systems were designed to achieve comfort conditions to the required standards. The natural ventilation system includes openable windows, ventilation louvers for use during windy conditions and automated high level opening vents for night time cooling of the building fabric, which counters heat build up during the day in warm conditions. In conjunction with high efficiency lighting, an advanced lighting management system has been installed in all the office areas. When daylight levels are sufficient or areas are vacated the lights automatically switch-off.
This project also included extensive site development works, including car-parking, a rainwater attenuation lake, ESB sub-station, and other ancillary works such as footpaths, landscaping.